Lionsclub Opmeer-Medemblik

2024 Bezoek Oorlogsmuseum Medemblik

Oorlogsmuseum groeit en groeit.....

Een vertegenwoordiging van 18 leden van onze club bracht op donderdagavond 15 februari 2024 een bezoek aan het oorlogsmuseum wat speciaal voor ons op die avond geopend was. We werden ontvangen met koffie/thee en oorlogstaart (volgens het recept zoals dat in de WO II ook door de burgers werd gemaakt). Vervolgens vertelde Lars, een van de oprichters en huidige directeur, ons iets over de geschiedenis en ambities van het museum.

Het is museum is de afgelopen vier jaar gegroeid naar 27.000 bezoekers in 2023. En ook de eerste voortekenen van 2024 voorspellen weer groei. Dat gaat natuurlijk niet vanzelf. Het museum timmert met zijn inmiddels ruim 90 vrijwilligers enorm aan de weg. Een groeiend aantal lagere scholen heeft het oorlogsmuseum in het lesprogramma opgenomen. Vorig jaar zijn bijna 200 groepen langs geweest. Grote groei wordt nog verwacht. Inmiddels is er een uitgebalanceerd programma waarin de leerlingen in een escape room achtige setting veel leren over WO II. Niet alleen kijken en lezen maar doen en meemaken. Inmiddels is het programma ook aangepast voor middelbare scholen. Daarnaast verzorgt het museum bedrijfsuitjes, teambuilding sessies, lezingen etc. etc.

De keerzijde van dit succes is dat men inmiddels qua ruimte tegen beperkingen dreigt aan te lopen. De kans om het  pand van de naburige bowling te kopen komt dan ook precies op het juiste moment. Lars schetste ons de ambitieuze plannen waar vele miljoenen mee gemoeid zijn. Eerste uitdaging is nu de aankoop rond te krijgen. Niet makkelijk omdat allerlei subsidie verstrekkers voor heel veel subsidie over hebben, maar nu net niet voor aankoop van grond/een pand. Aangezien de gemeente Medemblik het belang van het museum onderschrijft is er goede hoop dat de financiering, samen met de gemeente, rond komt. De bouw en inrichting van een nieuw pand met drie verdiepingen, naast het huidige, zou dan begin 2028 afgerond kunnen worden. Uit alles proeven we dat de drive en het vertrouwen om dit te gaan realiseren enorm is. Het moet gewoon lukken.

Na een rondleiding en een afsluitend drankje, konden we terugkijken op een zeer geslaagd bezoek.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.