Lionsclub Opmeer-Medemblik

Bowlen 2022

Lions Bowling Kampioenschap 2022

Op vrijdagavond 16 december 2022 gingen de Lions van Opmeer-Medemblik de strijd aan van het gesloten kampioenschap van Medemblik. Tussen half acht en acht uur druppelden de deelnemers binnen. Aan de gespannen blikken was zichtbaar dat het een serieuze strijd zou gaan worden. 

Ruud kon door zijn recente rugoperatie niet meedoen, maar hij zette als joker zijn partner Gerda in. De andere Lions keken het met enige vrees en terughoudendheid aan. Zou een ons onbekende kandidaat de hoofdprijs voor onze neus wegkapen. Met alle respect voor Gerda; al snel bleek dat we niet veel van haar te vrezen hadden.

 

 

De programmacommissie verdeelde ons via het trekken van lootjes over vier teams. Geheel willekeurig volgens zeggen. Maar het viel uw verslaggever wel op dat het team van de uiteindelijke kampioen niet bepaald de zwakste teamsamenstelling had. Tegen elkaar op strijdend, dreven ze elkaar naar grote prestaties. Eigenlijk niet vreemd dus dat de andere teamtoppers het onderspit moesten delven. Eric werd uiteindelijk glansrijk kampioen. Heel knap toch nipt gevolgd door Cor. In bijgaande fotoserie is te zien hoe Eric dit realiseerde..

Eerst rustig enigszins nonchalant zijn beurt afwachtend, maar onderwijl de tegenstanders nauwkeurig analyseren. Vervolgens met grote zorg de juiste bal uitzoeken. Zo herken je de toppers.

Daarna de bal al iets voor het begin van de bal loslaten, 1 keer laten stuiteren en dan met een verwoestende vaart richting de kegels. Snelheden van ruim boven de 30 km per uur zijn genoteerd.  En dan de na-beweging. Arm doorzwaaien en de bal nakijken. Je weet namelijk nooit of je met je ogen nog iets moet corrigeren. Ik heb het niemand anders zo zien doen. Er zal jarenlange studie en training aan vooraf gegaan zijn. Voor de subtoppers onder ons misschien een tip om op te trainen komend jaar. 

We hebben daarnaast nog wel wat andere technieken gezien. Op bovenstaande foto is te zien dat Bert het blijkbaar na zijn worp toch nog niet helemaal vertrouwd. Terecht dus, want hij kon niet winnen van zijn teamwinnaar Nico W.

In team 3 gooide Cor als stille kracht onopgemerkt grote hoeveelheden punten bij elkaar. Soms zelfs een paar strikes achter elkaar. Maar ja als daarna ineens een paar mindere worpen volgen, is het lastig om kampioen te worden. Misschien speelde de vermoeidheid een rol. Terwijl vooraf door uw verslaggever nog zo gewaarschuwd was om goed uit te rusten.

In team 2 zagen we van Harry een hele aparte stijl. Er zal over nagedacht zijn, maar het was in ieder geval niet winnend.

De souplesse waarmee Evert gooide, belooft veel voor toekomstige edities. Zie hieronder.

Tenslotte nog een opmerking over de bewegingen van onze president JanH. Op deze foto lijkt het meer op een schaatsbeweging. Het klopt dat de baan bijna net zo glad is, maar schaatsen is toch echt wat anders dan bowlen. Gezien dat de techniek er al lijkt te zijn, is het advies : ga schaatsen en vergeet het bowlen.